Aktieinvestering – sådan kommer du i gang

Her forærer jeg dig et lynkursus i aktieinvestering og hjælper dig med at tage de første spæde skridt ud i aktiejunglen.
Her får du nemme tips til at komme i gang med aktieinvestering.
Aktieinvestering – lynkursus i at komme i gang med at handle med aktier.

Sådan kommer du i gang med aktieinvestering – skridt for skridt. 

Sådan kommer du i gang med aktieinvestering. Kom godt i gang med at læse guiden med tre trin til at komme i gang med at få investeret din formue, opsparing eller tage små spæde skridt til at spare op på en investeringskonto, hvorefter du har beløb til investering.

Aktie

Kort fortalt er en aktie et slags digitalt papir, som er bevis på, at du som aktieejer har ejerandel i en virksomhed. Med andre ord bliver du via aktiekøbet en medejer af den pågældende virksomhed.  Aktieprisen kan gå op og ned. Den er forankret i salg og køb af aktien. 

Obligation

Overordnet set er en obligation et lån til en virksomhed, et realkreditinstitut eller til den danske stat (statsobligationer). Praktisk talt udlåner du penge til obligationsudbyderen. Obligationer har en rente og løbetid, hvilket er ensbetydende med, at du får udbetalt den fastlagte rente af dem, som har lånt pengene af dig (via købet).  

Mellemhandler

Du kan købe aktier og obligationer via en mellemhandler, herunder en bank, børsmægler eller platform. Denne mellemhandel vil kræve et gebyr ved hver aktiehandel, herunder et kurtage. Men der er altid omkostninger forbundet ved aktieinvestering. Quid pro quo.

Trin 1: Find en egnet platform til aktiehandlen

De fleste nybegyndere inden for aktiehandel tror, at aktiehandel foregår gennem deres bank, enten gennem aktiv handel eller via investeringsprogrammer med forskellige risikoprofiler. Men sådan er realiteten ikke, hvilket jeg selv opdagede, da jeg gik i gang med aktieinvestering.

Ikke desto mindre kan du sagtens bruge din egen bank, men gebyrerne er som regel ret høje, men det er som regel meget overskueligt. Bankinstitutioner såsom Danske Bank, Sydinvest, Nykredit, Jyske Bank med videre tilbyder platforme.  

Der findes adskillige platforme, hvorpå du stille og roligt kan opbygge din portefølje med aktier. Du kan blandt andre anvende billigere brugervenlige platforme ved Saxobank og Nordnet, som begge opgiver til SKAT. Dette er ikke tilfældet ved udenlandske platforme. Hvis du gerne vil købe udenlandske aktier, er eToro et udmærket valg til platform til aktieinvestering. 

Hos Nordnet koster en aktiehandel fra 29 kr. og du slipper for depotgebyrer, VP-gebyr og lignende.  Hos Saxobank kaldes platformen SaxoTraderGo, som er lidt mere kompleks. Hvis du er absolut nybegynder, er Nordnet et godt udgangspunkt. Degiro er også et udmærket valg til platform. 

Trin 2 – økonomiske valg og personlige præferencer

Du skal samtidigt også overveje, hvor meget du kan undvære i dit husholdningsbudget inden du springer ud som investor i aktier og obligationer. Hvis du allerede har en opsparing, som du kan bruge, er den udfordring løst. Omvendt kan du begynde at spare op ved at overføre fx 500-1000 kroner hver måned. Det afhænger også af om din økonomi kan undvære dette beløb, eftersom det er mest rentabelt at investere på en langsigtet plan. Derudover skal du også gøre dig nogle overvejelser om hvor meget du vil investere månedligt. 

Derudover skal du tænke over hvordan dine værdier og præferencer vil have en effekt på dine køb af aktier og obligationer. Eksempelvis går du meget op i klima og miljø, vil du muligvis ikke investere i olie og naturlige råstoffer. Eller kerer du dig om kønsroller, social ansvarlighed og andet, kan dette også præge dine valg af obligationer og aktier. Men gør dig nogle overvejelser herom inden din aktieinvestering. 

Trin 3 – Investeringsstrategi

I begyndelsen vil du ofte prøve dig frem, hvor du kan finde din egen strategi ved at prøve forskellige måder. Du skal overveje hvilke risici du er villige til at løbe, samt hvad er din tidshorisont for aktiekøbet. 

Du kan begynde med at lave passiv investering i brede fonde, hvis du ikke har så megen tid til at sætte dig ind i tingene. I hvert fald til at begynde med. Undersøg, hvilke investeringsfonde, der dækker det såkaldte brede marked for aktier og obligationer. På den måde spreder du din investering endnu mere. Herefter kan du købe via fonden og lade dem styre processen. Fondene giver mulighed for at du som køber kan opnå det gennemsnitlige afkast fra aktiemarkedet. 

Du kan også vælge at investere i ETF’er, som er en børshandlet fond i forskellige forretningsområder. Typisk er fondene passive i form af handel, og de følger et specifik indeks for aktier eller obligationer. Andre er aktive og investerer i ejendomme, obligationer med videre. Dertil er der også gearede ETF’er. Desværre er det ikke længere tilladt at investere i amerikanske ETF’er. 

Jo højere risici, du er villig til at løbe, jo færre virksomheder skal du investere i. Det vil sige, at hvis du er forelsket i en bestemt virksomhed, som du bare må placere dine penge i, er der tale om en høj risiko. Du kan også vælge en mindre risikofyldt strategi ved at fordele din investering ud på flere virksomheder. Det vil sige at du får en bredere portefølje i stedet for en snæver i forbindelse med din aktieinvestering.

Beskatning

Lige en vigtig detalje er at du skal betale skat af din aktiehandel. Det vil sige af selve det, som du har tjent på dine aktier På den anden side kan du trække tabet ved aktiesalg fra. Du skal betale skat i forbindelse med din aktieinvestering. Undersøg det. 

Du skal holde beskatningen for øje, eftersom beskatningen på ETF’er er anderledes end på udenlandske investeringsfonde. 

Derudover skal du også dobbelttjekke at de oplyste tal, som sendes fra din danske bank eller børsmægler, stemmer overens med dine egne beregninger. Hvis du har indkøbt udenlandske aktier via en udenlandsk platform, skal du selv indberette tab, udbytte og gevinst. Læs mere på SKAT’s hjemmeside, hvor de går i dybden med aktiehandel

 

Hvis du har brug for nogle fif fra en af de bedste aktieinvestorer i verden, kan du læse om Warren Buffet og hans bedste tips til aktieinvestering