Warren Buffett – he is your man

Warren Buffett giver investorer råd til at købe aktier.
Klæd dig på med Warren Buffetts bedste investeringsråd til 2020.

Warren Buffett er en af de helt store amerikanske helte inden for aktieinvestering. I over 50 år har Warren Buffett stået i spidsen for Berkshire Hathaway, der omsætter for over 250 milliarder dollars og dermed sagt ligger i toppen af det amerikanske aktieindeks. Han er en ydmyg mand, med hjertet til rette sted, eftersom han også donerer til velgørenhed. Inden for aktiebranchen er han noget af et fænomen og bliver også kaldt Troldmanden fra Omaha. 

Her vil jeg inddrage nogle af hans allerbedste investeringsråd. Hvis du har brug for at lære mere om aktieinvestering, kan du læse min guide om aktieinvestering.

1. Investér kun i brancher, du kender 

Som Warren Buffet siger, skal du kun investere i virksomheder, som du forstår og har paratviden om. Årsagen til dette er at du nemt kan begå en fejlinvestering og så at sige brænde nallerne på usikre aktier. Derfor skal du kende til dine egne begrænsninger. 

Hvis du ikke kender en dyt til biotekbranchen og forstår, hvordan infrastrukturen er, så vil det være en tosset ide at købe aktier inden for branchen. Sjovt nok er det ofte disse aktietyper, der bliver indkøbt af investorer in spe. Warren Buffett har en strategi, der handler om at undvige aktier i blandt andet biotek- og teknologibranchen. 

2. Udnyt frygten i markedet

Warren Buffett mener ikke, at aktiemarkedet er effektivt. Tværtimod er hans pointe, at det er styret af irrationel grådighed og ditto frygt. Det er tydeligt i perioder med udefrakommende frygt, fx Corona-virussen, har sat aktiemarkedet i en nedadgående bevægelse, og på et tidspunkt vil det bevæge sig op igen. Det er balancen i markedet. Når aktiepriserne går ned, går Warren Buffett til fadet og køber billigt og sælger derefter dyrt. Når de andre er fulde af frygt, skal du være grådige, og omvendt, når de andre er grådige, skal du holde dig frygtsomt. 

https://youtu.be/_IxO3SRwHKw

3. Det rigtige mindset

Følg denne strategi. Hold hovedet koldt. Warren Buffet plæderer, at ens mindset er 80 procent af du kan blive en succesfuld investor. Lad være med at forelske dig i en aktie eller virksomhed, for det kan påvirke din rationalitet og fornuft. Det kan ske, hvis du afskriver en akties nedgang som midlertidigt. Hvis du ser bort fra dårlige nyheder om virksomheden i medierne, hvilket leder os videre til det næste råd.

4. Vær nyhedsopsøgende

I stedet for skal du forholde dig kritisk til nyhedsstrømmen om den respektive virksomhed. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af medieovervågenhed og dermed opsøge nyhederne, for at holde dig orienteret. 

På den måde opbygger du en vidensbank, som du kan træffe fornuftige køb på samtidigt med at det er en god strategi på den langsigtede måde. 

5. Udpeg virksomheder med et stærkt renommé

Det vil sige, at du skal holde dig fra virksomheder i en døgnflue-branche. I stedet kan du vælge virksomheder med solide varemærker. I forlængelse heraf er det vigtigt at holde sig for øje, at virksomheden ikke skal være synonym med en enestående person. 

6. Køb aktier med en langsigtet plan

Ifølge Warren Buffett bør du købe aktier, som kan klare, hvis aktiemarkedet drejer nøglen om og genåbner om et halvt eller helt årti. 

7. Lav en analyse af aktieprisen

Analyserer om hvorvidt prisen på aktie er realistisk og hvor den nuværende kurs er som den er. Warren Buffets tommelfingerregel er at du skal vurdere om virksomheden kan indfri de pågældende forudsætninger for at holde kursen fremadrettet. Tjek regnskabet, fokusér på lav gæld, og gå efter selskaber med en god forrentning af egenkapitalen. Prøv også at beregne, hvor høj indtjeningen er, og vurdér om aktien kan holde niveauet baseret på den indtjening årligt i fem til ti år, hvis virksomheden vel at mærke stadig findes på det tidspunkt – giv det også en tanke. 

8. Vær kræsen 

Warren Buffett er en mådeholden investor i den betragtning, at han mener, at du som investor bør investere i et dusin virksomheder. Det lyder ikke at ret meget, men hvis du går til opgaven med det mindset, at du kun kan købe tyve aktier på et helt liv, stiger kræsenheden. Dermed sagt bliver du en mere omhyggelig aktiekøber, som vil læse på den fornødne lektie om virksomheden, du vil investere i.

9. Lav en ønskeliste 

Hvis du gerne vil købe aktier i fx Genmab, men er afventende på grund af aktiekursen, kan du skrive virksomheden ned på din ønskeliste. Og når Genmabs aktie falder i pris, kan du gå til den. En aktiekrise vil udløse lavere prisniveau i aktiemarkedet.  

10. Penge på investeringskontoen

Warren Buffett er en fortaler for altid at gemme kontanter under madrassen (metaforisk talt). Når krisen på aktiemarkedet byder sig, kan du købe aktier på tilbud. Derfor er det en god idé at have rede penge til disse tider. 

Hvis du mangler flere penge til at investere for, eller er din investeringskonto tom, kan du læse min miniguide om passiv indtægt i 2020. Du vil få en masse gode ideer til at komme i gang med at få fyldt din investeringskonto op.

Jeg håber du har fået noget ud af at læse Warren Buffetts råd og håber, at du vil tage dem med på din vej mod at blive en succesfuld investor på aktiemarkedet.

Som en lille sidebemærkning har forfatter Ole Risager skrevet bogen med titlen “Warren Buffett – investor og kritiker” på 135 sider. Kan bestilles ved boghandlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *