Minimalisme – mere tid og penge

Minimalisme kan forenkle dit liv
Mindre rod og bedre overblik er muligt via minimalisme

Jeg har altid elsket minimalisme, og hvis det stod til mig, kunne alt, hvad jeg ejede fylde en enkelt kuffert ud. En stor kuffert vel at mærke. Efter jeg fik en kæreste, flyttede fjernsynet med, og da børnene gjorde deres indtog i vores verden, flyttede Lego en masse ind i børneværelserne. Lige nu er det primært fodboldtøj, der fylder det meste. Men det er alligevel en svær praksis at følge, men i 2020 skal det handle om at kunne klare sig på må og få i usikre tider, er det godt at være forberedt. 

Men på det seneste er jeg begyndt at leve mere efter minimalisme-principperne. Fordi det er lettere at få hverdagen til at glide, og så er det meget sundere. Forskning viser, at rod og kaos kan give mere stress i hverdagslivet. 

Minimalisme er en form for livsstil, hvor du får ryddet op i dine materielle ting og sager, men også får et bedre overblik i dit hverdagsliv. Begge har den fordel, at det vil give dig et mentalt overskud og gavne din velstand. 

Minimalistiske tricks

Jeg kan tage udgangspunkt i mine egen minimalistiske praksis, som du måske vil blive inspireret af.

Yoga kan give dig en smidig krop og et roligt sind
Få mere tid til at udøve yoga

Bøger

Jeg satte alle mine studiebøger til salg på pensum.dk og gav resten væk til genbrugsbutikker. Kun de allerbedste og mine yndlingsbøger fik lov til at blive i min mini bogreol. Selvom jeg elsker bøger og læser som minimum to-tre ad gangen, har jeg valgt at bruge mit lokale bibliotek meget flittigt. Det betyder, at jeg altid kan aflevere bøgerne tilbage, så de heller ikke ligger og flyder rundt omkring. Det samme gør sig gældende med min mands magasiner og mine børns børnebøger, de bliver nemlig også lånt på biblioteket. 

Nips, brugskunst og pynteting

Jeg begyndte at få øje på hvor meget nips, ting til pynt og anden brugskunst faktisk optog meget plads i vindueskarmene, på hylder og i reoler. Derfor gennemgik jeg de fleste og fandt ud af at jeg ikke havde den helt store affektion for størstedelen af tingene. Nu er det primært børnenes kreationer, der står fremme, og det gør det hyggeligt og virker mere som et kreativt hjem, frem for noget dyrt jeg har købt i et impulsivt åndedrag. Minimalisme rocks!

Tøj og sko

Jeg har aldrig været den helt store tøjindkøber, men alligevel har jeg for meget tøj. Min garderobe bugner af tøj, der både er flere år gammelt og som jeg aldrig går med, og nyt tøj, som jeg købte i et febrilsk øjeblik. Forleden gik jeg mit garderobeskab igennem og frasorterede tøj, sko og accessories. Der bliver nu oprettet DBA og Trendsales annoncer i et flæng. Resten er røget i en genbrugscontainer. Du kan også vælge at sælge tøjet på et loppemarkedet, hvor du også kan vælge at købe noget. 

Mad og drikkevarer

Først og fremmest bør du aldrig købe ind på tom mave. Dårlig taktik, for du vil altid ende op med en masse unødvendige madvarer. Taler af erfaring, dengang, hvor jeg ikke handlede efter minimalismens ånd.

Når jeg står nede i Netto eller Brugsen, går jeg specifikt efter nedsatte varer, men allerbedst sidste salgsdato varer, fordi så ved jeg, at de skal spises med det samme, og derfor kan jeg ikke købe en stor mængde. Medmindre det er noget, som jeg kan nedfryse, fx rugbrød. Derudover holder jeg mig også konsekvent fra køb to og få en oveni gratis. Det er ofte spild af både mad og penge. Hold dig til at købe mindre, for en vare mindre i indkøbskurven er penge sparet. 

Så hvordan kommer du selv i gang?

Oplevelser til din familie, venner og kollegaer
Giv oplevelser i stedet for materialistiske gaver til dine kære

Ryd op 

Du kan begynde med at låne bogen om at få styr på rod i hjemmet “Magisk oprydning” skrevet af den japanske oprydningsekspert Marie Kondo. Hun skriver om forskellige metoder til at folk kan blive kvit med rod i hjemmet. Hendes metode er meget enkelt og består af at tage en ting op i hænderne og føle efter om man føler noget magi. “Does it spark joy?” er hendes velkendte frase. Og hvis man føler, at der er noget magi, så skal man beholde det, hvis ikke ryger den i skraldespanden. 

Giv slip

Det er en god begyndelse, nemlig at se sine ting og sager efter og bedømme om de skal blive eller ud af klappen. Vær kritisk i processen, skil dig af med ting, som du aldrig bruger og kun holder fast i på grund af en følelse eller forhåbning. Giv slip og oplev det fede ved minimalisme.

Køb mindre

Når du begynder at blive opmærksom på, hvad du egentligt har brug for, vil du også bemærke, hvad du egentligt bør købe. Har du brug for endnu en hvid T-shirt, nu hvor du lige har givet to væk til den lokale genbrugsbutik? Overvej lige en ekstra gang, når du står nede i din yndlings tøjbutik. 

Dermed sagt er der også mange fordele ved at go minimalistisk. Her er en række win-win fordele: 

Godt for miljøet

Mindre indkøb og dermed produktion er bedre for klimaet. Også i forhold til at du giver væk til genbrug og sælger tingene på loppemarked. Klimaet er som bekendt presset i øjeblikket. Lad tanken strejfe dig, når du står nede ved din lokale kaffebar og bestiller en to-go. Minimalisme er bedst for miljøet.

Få mere tid til haven
Dyrk dine egne urter og småplanter i din have

Mere tid 

Du får mere tid på hånden, når det ikke kræver så meget tid at rydde op i hjemmet. På samme tid vil du også nyde atmosfæren i dit hjem, eftersom du er omgivet af alle de unikke ting og sager, som virkelig har en betydning og beriger dit liv. Less is more. 

Mere plads

Hvis du virkelig går efter de minimalistiske principper, vil du også bemærke, at du får mere plads i hjemmet. Det gælder alle skabe, hylder, reoler, i stuen, børneværelserne med videre. Du kan også downsize din bolig og spare penge på den måde. 

Ny energi

At give slip på en masse af dine gamle ejendele, tøj og sko, med videre vil automatisk frigive en masse energi i dit liv. Du vil muligvis få lyst til at tage nye eventyr udi fritidsinteresser eller at gå efter det, som du brænder for, fx opstart af en virksomhed. Du kan også lære en ny hobby. 

Tag et kursus vedrørende din hobby
Få mere tid til at dyrke din hobby

Spar penge

Når du ikke bruger energi på at købe nye ting og sager til dit hjem, vil du naturligvis også kunne mærke det på din pengepung. Du vil nemlig spare penge, nogle gange rigtig mange penge. 

På denne måde kan du få frigivet både tid og flere penge gennem minimalistiske principper, hvis du vil læse mere om hvordan du kan investere denne tid og penge til at blive mere økonomisk frihed, skal du læse videre her: Passiv indtægt i 2020. 

Held og lykke med det hele. 

Bedste hilsner

Katrine

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *